Voi stiti deja, dragilor, ca noua ne place tare sa va oferim preparate autentice italienesti si fara compromisuri in ceea ce priveste reteta traditionala si mai ales, calitatea ingredientelor.

Si mai stiti ca facem multe multe feluri de pizza, la care avem grija si atentie deosebita si cate un fel de paste pe zi. Ei, felul ala de paste, oricare este el, noi il facem cat mai autentic si traditional posibil, cum spune reteta si, de obicei, bunicile si strabunicile italience emiliane ale lui Davide 😛

Ale noastre preferate din retetarul divinitatilor proapsete cu ou sunt tortellini, dar, fiindca sunt complicati si laborios de realizat, trecem la al doilea fel preferat: Tagliatelle al ragù alla bolognese 🤩

De-a lungul istoriei emilianilor, tagliatellele (si tortellini) au fost considerate un fel de mancare nobil si boieresc, la care nu aveau acces masele in fiecare zi, si care se gateau alaturi de un sos consistent, de obicei Duminica sau in zilele de sarbatoare.

Nu, nu vorbim de spaghete cu sos Bolognese, care in mod traditional nu exista in formula in care au devit faimoase in jurul lumii. Reteta traditionala ragù alla bolognese nu se face nici cu spaghete nici in modul in care e facut acest care se aseaza pur si simplu deasupra pastelelor, neamestecandu-le. Exista o samanta de adevar in crearea acestui curent international: bolognezi mancau spaghetele insa in zilele de vineri din post si acompaniate de un sos de rosii cu peste, de obicei ton. Si, ca sa arate lumii ca spaghetele lor cu ton sunt cele mai bune, desi acestea se gateau in toata Italia, le-au numit “spaghete cu ton bolognese”, fiind confundate datorita sosului rosu asemanator la aspect cu cel al ragu-ului.
🇮🇹
Tagliatelle al ragù alla bolognese se fac cu tagliatelle care sunt paste proaspete cu ou, despre care se spune ca ar fi fost create de bucatarul Zafirano dupa ce s-a insipart de la podoaba capilara blonda a Lucreziiei Borgia, una din figurile feminine cele mai controversate ale perioadei Renascentista italiene.

Acest fel principal aristocratic este compus in esenta din paste proapste si un sos dens si gustos, fiert vreo 5 ore la foc mic. Acesta este facut in esenta din carne de vita, carne de porc, mortadella, rosii maruntite si facute pasta, supa de oase de vita, ceapa, tija de telina, morcov, vin, sare, piper, parmigiano reggiano.

Nu va vom plictisi cu reteta si detaliile riguroase ale acesteia, insa e de stiut ca ne iese un “sos” consistent, pregatit de dres cu parmigiano reggiano de la mama lui de acasa, pe care noi cu sfintenie il avem la indemana mereu.

Daca v-am facut pofta de Tagliatelle al ragù alla bolognese, va asteptam cu drag la noi acasa sa gustati si respectati autenticitatea retetei strabunicului lui Davide 😀